Hiusten vaalentaminen

Kevään ja kesän lähestyessä monilla on toiveena yleensä hieman vaaleammat ja kirkkaamman sävyiset hiukset. Joskus asiakkailla voi kuitenkin olla hieman epärealistisia mielikuvia siitä, mitä kaikkea yhdellä kampaamokäynnillä voi saada aikaiseksi. Tässä postauksessa kerron hiusten vaalennuksesta käsittelynä ja annan pari esimerkkiä siitä, mitä erilaiset tilanteet saattavat vaatia kun mietitään hiusten vaalentamista.

Vaalennusprosessi

Hiusten vaalentamisella tarkoitetaan hiuksessa olevien pigmenttien vaalentamista tai niiden tekemistä värittömiksi, oli hiuksessa sitten keinotekoisia pigmenttejä, eli väriä, tai luonnollisia pigmenttejä. Hiuksessa oleva vaalennusaine avaa ensiksi hiuksen pintaa eli hiussuomuja, jotta vetyperoksidi pääsisi sisään hiukseen muuttamaan olemassa olevat pigmentit värittömiksi. Vaalennusta tehtäessä ensiksi nousevat esille punaiset, oranssit ja keltaiset pigmentit ja vasta sen jälkeen hiuksesta saadaan puhtaan vaalea. On siis äärimmäisen tärkeää, että asiakas kertoo kampaajalleen, mitä käsittelyjä hiukseen on aikaisemmin tehty, jotta kampaaja voi valita juuri sinun hiuksillesi parhaiten sopivan vaalennusmenetelmän ja tuotteet sekä niiden vahvuudet. Hiuksen vaalennus on käsittely, joka tarvitsee aikaa ja kärsivällisyyttä riippumatta siitä, millainen lopputulos on tavoitteena. Jos prosessi jää kesken on lopputuloksena aina hieman joko oranssiin tai keltaiseen taittava vaalea.

Olaplex apuna kaikissa vaalennuksissa

Muutama vuosi sitten markkinoille tuli hiusalaa mullistava tuote nimeltä Olaplex. Varmasti moni on kuullut kyseisestä tuotteesta, mutta mikä se sitten oikeastaan on? Olaplex on hiusta suojaava kaksiosainen hoito, joka molekyylitasolla korjaa jo hiuksissa tapahtuneita vaurioita sekä suojaa hiusta värjäysprosessin aikana, jotta uusia vahinkoja ei syntyisi. Mikäli Olaplex on käytössä värjäyksen yhteydessä, laitetaan siitä ensimmäinen osa suoraan vaalennuksen tai minkä tahansa värin sekaan ja toinen osa pesupaikalla värinhuuhtelun jälkeen, ennen sävyä sekä shampoon ja hoitoaineen käyttöä. Hyvässä kunnossa oleva hius on vastaanottavaisempi esimerkiksi vaalennuksen jälkeen tehtävälle sävytykselle ja lopputulos on tasaisempi ja kestävämpi. Olaplex -hoidon voi tehdä myös tehohoitona esimerkiksi hiustenleikkauksen yhteydessä tai ihan vain erillisenä palvelunakin. Olaplexia voidaan käyttää myös värjäämättömään hiukseen. Hiukset kärsivät päivittäin ympäristön kemikaaleista, saasteista sekä lämpökäsittelyistä kuten hiustenkuivaamisesta tai suoristamisesta. Myös ilman korkea kosteusprosentti voi tehdä hallaa hiuksille ja tehdä niistä pörröiset. Olaplexillä saat siis terveemmät, sileämmät ja kiiltävämmät hiukset riippumatta siitä, millainen lähtökohta on ollut.

Voit lukea lisää Olaplexistä tästä.

LogoLicious_20190304_204706.jpg

luonnollinen vaalennus

Ennen kuin kerron hieman haastavammista vaalennuksista, tässä esimerkkinä hieman yleisempi ja luonnollisempi vaalennusmuutos.

Asiakas on käynyt viimeksi värjäyttämässä hiuksiaan 4kk sitten. Edellisellä kerralla tyveen laitettiin omaa sävyä muutaman asteen vaaleampi väri, raitoja koko hiukseen sekä pesupaikalla sävy. Neljässä kuukaudessa tyveä on jo ehtinyt kasvaa 3-4 cm ja vanha sävy on jo huuhtoutunut hiuksista pois ja latvat ovat muuttuneet hieman kellertäviksi. Kyseessä on asiakas, jolla on luonnostaan voimakkaasti punapigmenttiä hiuksissa ja oma tyvi on jopa kupariin taittava.

LogoLicious_20190304_204847 (1).jpg

Tällä kertaa asiakkaalla oli toiveena hieman pehmeämpi tyvialue, mutta selkeästi vaaleammat latvat. Myös kasvoja kehystämään kaivattiin huomattavasti vaaleampaa lopputulosta. Päätimme tehdä tyveen ohutta vaaleaa raitaa ja lisäksi liuttaa omaa sävyä hieman pidemmälle pituuteen muttei ihan latvaan asti. Latvaa vaalennettiin tämän lisäksi entuudestaan. Tämän lisäksi hiuksiin leikattiin hieman lyhyempi malli ja latvaa kerrostettiin. Jo tämä muutos vei noin 3 tuntia aikaa.

Sosiaalisen median käytön lisääntyessä näkee paljon ihania kuvia hienoista muutostöistä, joissa pitkään tummaksi värjätyistä hiuksista saadaan vaaleat. Sen enempää taustatietoja kertomatta kuvista voi saada käsityksen, että tällainen suuri muutos olisi tapahtunut vain yhdellä käsittelykerralla. Tämä ei kuitenkaan ole juuri ikinä mahdollista.

Varsinkin värjätyn hiuksen vaalentaminen hiusten kuntoa vaalien vaatii useamman käsittelykerran lähes aina. Hiusten kunto määrittelee, paljonko aikaa käsittelykertojen välillä tulisi olla. Myös värin lähtökohta vaikuttaa käsittelykertoihin ja lopulliseen lopputulokseen.

tummaksi värjätyn hiuksen vaalentaminen

Oletko pitkään värjännyt hiuksesi tummanruskealla ja päätynyt lopputulokseen, jossa tyvi ja ehkä mös hiuksen keskiosa ovat tummanruskeat, mutta latvasi mustat? Olet luultavasti hiuksiasi värjätessä levittänyt hiusvärin kauttaaltaan tyvestä latvaan. Koska hiuksesi ovat latvasta “iäkkäämmät”, ulkoisista ja kemiallisista käsittelyistä johtuen ne ovat huokoisemmat kuin tyvi, joka on puolestaan uutta ja “tervettä” hiusta. Hiusten latvaan ja keskiosaan värit tarttuvat siis huomattavasti paremmin kuin tyveen. Tämän vuoksi jatkuva värjääminen voi tehdä latvasta lopulta jopa mustan, vaikkei mustaa väriä olisi koskaan käyttänytkään.

Jos edellä kuvaillusta lähtötilanteesta ruvettaisiin suoraan vaalentamaan koko hius tyvestä latvaan, olisi lopputuloksena todella epätasainen ja vähintään hieman lämpimän sävyinen (keltainen/oranssi/punainen) lopputulos. Värjäämätön hius vaalenee huomattavasti nopeammin ja helpommin kuin värjätty hius.

Mikä siis avuksi? Itse lähden toteuttamaan tällaista muutosta totta kai asiakkaan toiveet mielessä, mutta myös hiusten kunto etusijalla. Toiveenani (niin kuin varmasti asiakkaankin) on säilyttää hiukset hyväkuntoisina, kiiltävinä ja kauniina. Tämä vaatii hieman enemmän aikaa ja siksi myös kustannuksia tulee enemmän, mutta lopputuloksena on huomattavasti terveemmän, tasaisemman ja luonnollisemman näköiset hiukset.

Esimerkkinä projekti, jonka tein vastikään: asiakkaalla oli puolipitkät hiukset joita oli jo vuosien ajan värjätty tummaksi. Luonnollisen väristä tyveä oli noin 1 cm verran, noin 7 cm oli tumman ruskeaa ja latva oli muttunut mustaksi. Tavoitteena oli pitää tyvi tummanruskeana ja saada hiukseen kaunista ja luonnollista vaaleampaa sävyä.

Hius oli hyvin kuiva, lähes rapsakka latvasta, joten lähdimme tähän projektiin mahdollisimman hellävaraisesti. Tyvi värjättiin haluttuun tummuusasteeseen ja latvaan tuli tiheää raitaa kevyellä voimakkuudella. Käsittelyssä oli apuna myös Olaplex.

Ensimmäisellä kerralla hiuksesta saatiin jo tasaisemman ruskea ja vivahteikas ilman, että hiuksen kunto meni huonommaksi.

IMG_20190224_123853.jpg

Koska en ollut aikaisemmin värjännyt asiakkaan hiuksia, en myöskään voinut 100% varmuudella tietää, miten se reagoi tehtävään vaalennukseen tai värjäykseen ylipäätänsä. Tummaksi värjätystä hiuksesta hajoaa aina vaalentamisprosessissa ensimmäisenä punaiset pigmentit, sitten oranssit ja viimeisenä keltaiset. Vasta tämän jälkeen voidaan hius saada puhtaamman väriseksi. Eli vaalentaminen on aikaa vievää ja kärsivällisyyttää vaativaa hommaa. Mitä viileämpi lopputulos hiukseen halutaan, sitä enemmän kärsivällisyyttä siis vaaditaan. Saadaksesi hiukset kylmän/helmiäisen/tuhkaisen värisiksi tulisi pohjan olla mahdollisimman puhdas/vaalea. Myös asiakkaan realistinen odotus lopputuloksesta tällaisissa tapauksissa on äärimmäisen tärkeä.

On mahdollista, että hiuksista saisi yhdelläkin kertaa tummasta vaaleankeltaiseksi vahvoilla aineilla, mutta mitä hyötyä on vaaleista latvoista, jos ne katkeilevat ja varisevat pois harjatessa? Vaikka käytettäisiinkin Olaplexin tehohoitoa värjäysprosessin yhteydessä, täytyy muistaa, ettei se ole mikään ihmeaine kuitenkaan. Hiukset kestävät vain tiettyyn pisteeseen asti rasitusta ja värjäämistä ennen kuin se ei ole enää pelastettavissa millään muulla keinolla kuin saksilla. Se, mikä on kunkin hiuksen katkeamispiste, riippuu suuresti jo tehdyistä toimenpiteistä, asiakkaan kotihoitotuotteiden käytöstä ja hiuksista huolehtimisesti/rasittamisesta sekä valituista värjäystuotteista ja käytettyjen aineiden vahvuuksista.

IMG-20190305-WA0007.jpg

Toisella värjäyskerralla pääsimme jo haluttuun vaaleustasoon, jotta saimme asiakkaalle tilatut teippipidennykset sopimaan hiuksiin. Pidennyksillä saadaan hiuksiin, paitsi lisätuuheutta ja -pituutta, myös monivivahteinen latva.

Väliä värjäyskertojen välillä oli n. 1,5 viikkoa. Koska tyven värjäämisestä oli tällä kerta niin lyhyt aika emme tehneet sille mitään, vaan raidoitimme hiusta vielä lisää ja lopuksi sävytettimme sen haluttuun lopputulokseen. Tälläkin kertaa käytössä oli Olaplex. Olimme molemmat tyytyväisiä näinkin vaaleaan ja luonnolliseen lopputulokseen. Aikaa tähän projektiin käytimme yhteensä n. 6-7 tuntia sekä puolisen tuntia joka käytettiin konsultaatioon ennen koko projektin alkamista.

Asiakas osti kotiin hiustenpidennyksille sopivat kotihoitotuotteet, jotka ovat myös omia hiuksia hoitavat.

Tummaksi värjätty hius ja harmaantuminen

Toinen esimerkki vaalentamisprojektista on hieman erilainen. Minulla pitkään käynyt asiakas on vuosien saatossa muuttunut tummahiuksisesta harmaahiuksiseksi ikääntymisen myötä. Olimme jatkaneet tummaksi värjäämistä, koska ruskea oli ollut väri, joka oli tuntunut omalta asiakkaalle. Viimein päätimme kuitenkin aloittaa vaalennusprojektin, jotta asiakas pääsisi pois hiustenvärjäyskierteestä.

Hiusta on reilun puolen vuoden aikana raidoitettu 7 kertaa pikkuhiljaa, jotta saadaan mahdollisimman paljon omaa harmaata hiusta kasvamaan ja sekoittumaan värjättyyn hiukseen. Asiakkaalla oli tässä tapauksessa myös aikaa totutella pikkuhiljaa uuteen ilmeeseen; onhan hän koko ikänsä tummana olleena hieman erinäköinen, kun hius onkin yhtäkkiä vaalea ja harmaa. Kuvassa lähtökohta ja tulos ennen viimeisintä käsittelyä ja viimeisimmän käsittelyn jälkeen. Projektin aikana hiuksessa on ollut eriasteisia ja sävyisiä ruskeita.

InShot_20190226_133257642.jpg

Mielestäni tärkeintä tällaisissa projekteissa on ylläpitää hiuksen hyvää kuntoa ja tavoitella luonnollista lopputulosta. Asiakkaan tulee omistautua hiusten hellimiseen ja hoitamiseen heille suositelluilla hiustenhoitotuotteilla, jotta saadaan myös pidettyä hiuksen kunto hyvänä pitkällä aikavälillä.

Jos olet kiinnostunut tällaisesta isommasta projektista,voit olla minuun yhteydessä sähköpostitse sabina@tribeauty.fi. Sovitaan aika konsultointiin ja katsotaan, mitä sinulla on mielessä ja mitä meidän tarvitsee tehdä, jotta saamme hiuksesi haluttuun lopputulokseen.

Jos haluat muuten varata aikaa voi sen tehdä nettiajanvarauksen kautta. Varaathan mielummin hieman pidemmän ajan jos tulet ensimmäistä kertaa kuin liian lyhyen.

Lue lisää hiuspalveluista tästä.

Voit käydä katsomassa kuvia hiustenvärjäysten lopputuloksista galleriasta.

Instagram tili @tribeauty_sabina